Топ 3 міфи про ароматизатори
Вітаємо вас, шановні парильники! Сьогодні ми обговоримо найчастіші помилки про ароматизатори і розвіємо сумніви з приводу їх шкоди для організму.
Види ароматизаторів
Отже, перше, що необхідно знати - ароматизатори офіційно у всіх європейських країнах називаються смакоароматичними речовинами або добавками. Також в більшості країнах існує нормативно - правовий акт, який систематизує і ділить їх за видами:
- натуральні;
- ідентичні натуральним;
- штучні.
Придбання і вживання натуральних ароматизаторів -задоволення недешеве (він може складатися з більш 400 хімічних елементів) і термін придатності набагато менше, ніж у штучних і ідентичних натуральним.
Тому Міф № 1: Натуральні ароматизатори корисніше або в крайньому випадку нешкідливіше, ніж ідентичні і штучні .
Це абсолютно невірно, так як існують отруйні рослини і тварини не придатні в їжу (той же мухомор, деякі види риб, жаби), але при цьому вони натуральні, тому варто розібратися в цьому спірному питанні.
Ідентичні натуральним ароматизатори виходять таким чином, що в кожному сировину міститься конкретний хімічний елемент, який надає особливість смаків і запахів, найчастіше це ефіри, які синтезують, розщеплюють та при цьому отримують речовину з такою ж характеристикою. Склад такої речовини виходить ідентичним натуральному ароматизатору. Відрізняється лише спосіб отримання.
Штучні ароматизатори можуть мати в своєму складі ідентичні натуральним ароматизатори, але в їх складі є речовина, яка має схожий смак і аромат, але отриманий не природним способом, а технічним. Спеціальні лабораторії за допомогою з'єднання і обробки різних хімічних речовин, створюють одне штучне з потрібними показниками смакових і ароматичних якостей. І тільки через наявність одного елемента таким ароматизаторів присвоюється статус "штучні"
Головне знати і пам'ятати, що все живе і неживе складається з хімічних елементів. А яким способом їх отримують не має принципової різниці. Наприклад, страшна назва хімікат "евгенол" - це всього лише фермент гвоздики, що надає їй пряний аромат. З кори коричного дерева виходить кориця, яка має такий аромат завдяки з'єднанням.
Міф №2: Ароматизатори використовуються тільки для посилення і додання смаку їжі.
Частково це правильне твердження, але ароматизатори також використовують в різних галузях промисловості:
✔фармація
✔виробництво штучної шкіри
✔парфюмерія
✔біохімія
✔косметіка
Застосовуються з різними цілями. Розглянемо деякі з них:
• створюють багато смаків, завдяки чому однакова продукція набуває особливостей, що впливає на кількість асортименту;
• при тривалому зберіганні або переробці - пастеризації, консервації, заморожуванні, концентрації продуктів втрачається смак, тому, щоб його відновити використовують ароматизатори;
• підтримують смакові і ароматичні характеристики сировини незалежно від врожайного показника і якості сільській продукції;
• деяким видам сировини (наприклад, соєвим продуктам) надають необхідні, властиві їм смакові і ароматні якості, що підвищує їх поживність;
• в продуктах побутової хімії усувають неприємний смак і запах;
• при технологічній обробці продуктів (приготування напівфабрикатів в мікрохвильових печах) надають аромат, який не зберігається.
Міф №3: Всі ароматизатори створюються однаковим методом.
Натуральні харчові ароматизатори виходять за допомогою фізичного впливу (пресування, дистиляція, екстракція) з рослинної і тваринної сировини. Приправи трав і порошкові (базилік, кріп) отримують шляхом висушування і подрібнення рослини або вичавлювання соку.
Всім відомий ніжний ванільний смак, але в основному в їжі вживається його хімічний аналог ванілін, пара-оксифеніл-3-бутанон (фермент малини). Завдяки спеціальному впливу на хімічні процеси і зміни розвитку деяких мікроорганізмів отримують, наприклад, запах смаженої картоплі, паприки, бекону.
Ще один спосіб - коптильний, такі ароматизатори виходять в результаті димових виділень з подальшою їх обробкою і розщепленням. Штучний ароматизатор може включати в себе більше п'ятдесяти хімічних сполук, схожих на натуральний ароматизатор.
Підводячи підсумки, хочемо сказати, що всі хімічні елементи, присутні в ароматизаторах проходять тисячі перевірок і підтверджень на дозвіл його використання. Натуральні ароматизатори для електронних сигарет - це ще один міф ... Тому найчастіше безпечніше використовувати штучні ароматизатори при наявності необхідної сертифікації, які ви можете придбати в нашому інтернет - магазині і бути впевнені в якості продукції. Сподіваємося, що дана стаття була корисною для вас.