Заказать звонок

Чи можна назвати вейперів - субкультурою?

Вейпінг як явище з’явився відносно недавно – на початку 2000-х, проте вже встиг зайняти свою нішу. Сьогодні пропонуємо вам дізнатися більше про те, як електронна сигарета стала частиною сучасних субкультур. А також розглянути популярні фільми та книги, присвячені цьому явищу.

Чому вейпи стали популярними?

Культура вейпінгу виникла як альтернатива використанню звичайних сигарет. Замість сигарет, негативний вплив яких давно відомий і доведений, виробники вейпів пропонують електронні пристрої, що генерують пар, схожий на сигаретний дим, але більш безпечний. Пар має насичений смак та аромат, які роблять процес надзвичайно приємним. Саме ці ключові відмінності – безпека та яскравий смак – є причинами популярності електронних сигарет.

З появою електронних сигарет з’явилося багато аксесуарів та супутніх товарів, які почали продавати в спеціалізованих магазинах. На базі таких магазинів почали створюватися спільноти однодумців, які ділилися своїми враженнями та відкриттями. В інтернеті є безліч форумів та сайтів на цю тематику, а інтерес до вейпів зростає з року в рік.


Чи дійсно вейпери – це субкультура?

Кожна субкультура має певний стиль життя та спільні інтереси. Вейперами можна вважати всіх, хто користується вейпами, незалежно від ступеня їхньої зацікавленості в деталях. Хтось використовує електронну сигарету, щоб спростити відмову від тютюну. А для деяких сам процес паріння часто переростає в хобі, особливо для тих, хто починає глибше розбиратися в тематиці, робить самозаміс з різними смаками та розбирається в технічних особливостях електронних сигарет.

Вейперів не варто порівнювати зі звичайними курцями, адже їх відрізняє не тільки принцип споживання нікотину, але й сам підхід. Вони свідомо обирають для себе більш здоровий спосіб життя. Людина, яка використовує електронку, вдихає менше канцерогенів та токсинів. Для тих, хто повністю відмовився від тютюну, але любить паріння, є вейпи та одноразові сигарети без нікотину.

Вейпінг можна вважати і самостійною субкультурою, і важливою складовою вже існуючої культури. Адже попри те, що вейпи вважаються атрибутом молоді, ними користуються люди всіх вікових категорій. Це показано в дослідженнях, фільмах та навіть книгах.

Вейпінг у кінематографі та літературі

Електронні сигарети цікавлять не тільки користувачів, але й учених. Одні досліджують користь або шкоду від електронок, а інші намагаються розібратися в місці, яке вейпінг займає в житті сучасної людини.

  • Книга «Big Vape: Зажигательный взлет Juul» американської журналістки Джеймі Дюшарм є дослідженням бренду електронних сигарет із США. Як журналістка, яка займається питаннями здоров'я, вона намагається зрозуміти, чому вейпи стали такими популярними і чи дійсно вони є альтернативою звичайним сигаретам. Книга ще не перекладена українською, але її можна купити в книжкових магазинах і прочитати мовою оригіналу.
  • Книга австралійського лікаря Коліна Мендельсона «Бросить курить, начать парить» також присвячена вейпам як способу зменшення шкоди від тютюну. Автор є засновником Австралійської асоціації зменшення шкоди від тютюну (ATHRA). Він навіть розробив національні рекомендації щодо припинення куріння (RACGP). Мендельсон намагається розібратися в темі вейпінгу та розвінчує популярні міфи про шкоду електронних сигарет. Крім наукових досліджень, у книзі є багато історій з перших вуст. Своїми думками діляться і власники вейп-шопів, і користувачі, серед яких і блогери, і домогосподарки, і навіть політики.
  • Документальний фільм про вейпінг «За хмарою» («Beyond The Cloud»). Автори кінострічки – режисери з Франції. У фокусі саме соціальні та політичні аспекти. Створювачі фільму досліджують цікаві факти, спростовують чутки та аналізують суперечності. Стрічка була створена за підтримки компаній Vapexpo та Vaping Post і є у вільному доступі на YouTube.
  • «Великий вейп: Зліт і падіння Juul» – документальний серіал 2023 року від Netflix. Це екранізація книги Джеймі Дюшарм. Автори показують, як із невеликого стартапу двох друзів-студентів компанія Juul перетворилася на компанію з мільйонними прибутками.

Отже, як ми бачимо, вейпінг уже є частиною нашого повсякденного життя. Про електронні сигарети знають навіть ті, хто їх не використовує. Однак варто пам’ятати, що не всі електронні сигарети однакові. Саме тому краще довіряти перевіреним виробникам. У магазині Vapemix є широкий вибір якісних вейпів і супутніх товарів від кращих, перевірених брендів. А наші консультанти завжди допоможуть вам із вибором.

  • Чи можна назвати вейперів - субкультурою?