Заказать звонок

Психологія вейпінгу: як паріння впливає на поведінку та настрій

Чи може вейпінг впливати на самопочуття людини?

Для багатьох людей паріння стало хобі та навіть способом життя. Вейпінг не тільки є безпечнішою альтернативою палінню, а й впливає на психологічний стан. У цій статті ми розповімо докладніше про те, як використання електронної сигарети може впливати на настрій і поведінку.

Щоб зрозуміти цей механізм, необхідно розібратися, що являє собою електронка. А також з'ясувати причини використання вейпа.

Боротьба зі стресом: вейпити, щоб розслабитися і набратися сил

Стрес - супутник сучасної людини. Ситуація навколо змінюється дуже стрімко і не завжди обставини обертаються на вашу користь. Потрібно багато працювати, розвиватися, досягати все більше нових цілей... Складно залишатися при цьому постійно врівноваженим.

У боротьбі з нервовим напруженням рекомендують здорове харчування, спорт, медитацію... Проте вони діють поступово й за умови регулярності. А часто потрібен швидкий, простий спосіб прийти до тями, поліпшивши настрій. Тут на допомогу приходить вейп.

Нікотин, який міститься в деяких рідинах для електронок - психоактивна речовина. Він може як розслабляти, так і стимулювати. А потрапивши в організм - спершу підвищує кров'яний тиск і частоту серцевих скорочень, а потім провокує викид серотоніну і дофаміну, які викликають відчуття задоволення. Тому багато людей почуваються спокійними після вейпінгу і стверджують, що паріння знімає тривожність. Крім того, відчувається приплив нових сил, оскільки нікотин також чинить тонізуючу дію.

Якщо не потрібен підбадьорливий ефект, то для розслаблення підходять і безнікотинові рідини для заправки електронної сигарети. Людина просто вдихає ароматний пар і занурюється в пелену. Це чинить медитативну дію. А концентрація на процесі дає змогу відволіктися від повсякденних турбот.

Відмова від тютюну: як діє вейпінг

Рішення кинути курити тільки на перший погляд здається простим. Чим довше і частіше курити сигарети, тим сильнішою буде звичка. Організм припинить виробляти нікотин і його потрібно буде отримувати ззовні. Різко відмовившись від тютюну можна відчути тривожність, слабкість і загальне нездужання.

У цьому випадку вейпінг - спосіб доставити в організм нікотин без шкідливих домішок і поліпшити психоемоційний стан. Тому з кожним роком дедалі більше людей переходять на електронки. А приємна на смак і запах густа пара надає процесу візуальну привабливість і дарує приємні враження та насолодитися процесом.

Соціальні зв'язки та нові звички: чому вейпери стали спільнотою

Вейпінг із простого захоплення переріс у соціальне явище, окрему субкультуру. Вейпери об'єднуються в групи, мають кодекс правил і збираються на тематичні заходи по всьому світу.
Таким чином використання електронок впливає не лише на психологічний стан, а й на самоідентифікацію. Адже разом із вейпом у життя приходять нові поняття (аромка, рідина, pod система) та специфічні інтереси, які хочеться з кимось обговорити.

Тому люди приходять до вейпінгу як до заміни цигарки, а в підсумку набувають нового хобі і друзів-однодумців.

Чому вейп впливає на людей по-різному?

Важливо розуміти, що всі люди відрізняються не тільки зовні, а й психологічно. Одним вейп допомагає розслабитися, іншим - наповнитися енергією, а деяким взагалі не підходить. Причини різного сприйняття - якість електронної сигарети та рідини, кількість нікотину в заправці, а також регулярність паріння.
Варто пам'ятати, що вейпінг може стати другом у боротьбі зі стресом "тут і зараз", проте не слід приписувати електронній сигареті магічних властивостей. А в разі перебування в постійній напрузі та тривозі зробити паузу та звернутися до фахівця.

  • Психологія вейпінгу: як паріння впливає на поведінку та настрій