Заказать звонок

Регулювання вейпінгу: як законодавчі тенденції впливають на індустрію

Регулювання вейпінгу: як законодавчі тенденції впливають на індустрію

Вейпінг став популярним з моменту появи. Тому з'явилися і закони для контролю виробництва та використання електронних сигарет. Регулювання не завжди означає повну заборону. А навпаки, створює умови для виробництва та продажу якісного продукту, який відповідає стандартам і нормам. У цій статті розкажемо про законодавство щодо електронних сигарет у різних країнах і визначимо, як впливають зміни в законах на розвиток індустрії вейпінгу. А також проаналізуємо ситуацію в Україні.


Вейпінг за кордоном: законодавство ЄС, Великобританії та США

У країнах Євросоюзу електронки не заборонені, однак їх виробництво, продаж та використання строго регулюються. Заборонено парити у громадських місцях, так само як і курити звичайні сигарети. Однак ви можете легально придбати пристрій та супутні товари у спеціалізованих магазинах. Загальні норми забороняють вміст нікотину в рідині більше, ніж 2%. А флакон повинен бути ємністю не більше 10 мл.

У США законодавство по вейпам з кожним роком стає жорсткішим, але в цілому вони дозволені. Через популярність електронних сигарет серед підлітків у 2019 році ввели вікові обмеження. Тепер їх не можна купувати до 21 року. Дозволені лише пристрої, виробник яких має ліцензію FDA.

Споживачі в основному обирають POD-системи та купують сольовий нікотин, але органічні рідини також представлені у широкому асортименті. США наразі є одним із найбільших виробників вейпів та супутніх продуктів, а американські бренди вважаються одними з найкращих у преміум-сегменті.

Після виходу з ЄС Великобританія змінила законодавчі норми по вейпінгу. У країні дозволений вміст нікотину в рідинах може бути більше 2%, а ємність флаконів може бути більше 10 мл. Також відсутні обмеження по ємності атомайзера.

Через високу вартість звичайних сигарет та державні програми по боротьбі з курінням, все більше британців обирають вейпи. І вважають їх здоровою альтернативою курінню. Влада строго контролює виробників, щоб вони використовували якісні складові та сучасні технології.

Електронні сигарети в Україні

В українському законодавстві довго не було повноцінного регулювання продажу та використання електронок, картриджів і рідин для вейпів. Але з 11 липня 2023 року діє заборона на рекламу електронних сигарет. Також їх не можна використовувати у публічних місцях, так само як звичайні сигарети та системи нагрівання тютюну. За порушення норми призначені штрафи. Крім того, була введена система контролю за виробниками вейпів, якої раніше в країні не було.

Звісно, певні обмеження не порадували користувачів, які раніше могли парити де завгодно. Однак, сама система регулювання виробництва та контроль якості продукції - це великий крок вперед. Адже тепер є менше шансів купити неякісний товар незрозумілого походження.

Дослідження і тенденції

Європейська комісія ще у 2016 році визначила основні ризики, які пов'язані з використанням вейпів. Серед них - отруєння, алергічні реакції, а також ризики через використання неякісних або саморобних рідин. Тобто, найбільшу шкоду завдають якраз продукти низької якості або неправильне використання пристроїв. Саме тому важливо регулювати виробництво, щоб неякісні товари не потрапили до покупців. А що ж думають про ситуацію з обмеженнями щодо вживання нікотину самі користувачі?

У 2024 році європейська компанія Povaddo представила дослідження, в якому взяли участь громадяни ЄС, а також українці. Більшість опитаних - 74%, вважають, що повна заборона використання нікотиновмісних виробів не допоможе у боротьбі зі шкідливими звичками. А навпаки, призведе до появи нелегальної торгівлі. А 66% опитаних стверджують, що ВООЗ та ЄС повинні заохочувати курців перейти на менш шкідливі продукти, а не пропагувати повну відмову від нікотину.

Користувачі також повідомили, що вони знають про те, що електронні сигарети є менш шкідливою альтернативою звичайним. І вони вважають, що оподаткування цих товарів теж повинно бути не таким строгим. Але чи прислухаються до таких досліджень законодавці - дізнаємось пізніше. А ми рекомендуємо вам обирати якісні товари від перевірених брендів.

Придбати сертифіковану продукцію можна у магазині Vapemix. А з вибором завжди допоможуть наші консультанти.

  • Регулювання вейпінгу: як законодавчі тенденції впливають на індустрію