Заказать звонок

Що робити, якщо рідина для вейпу потрапила в око

Досить часто люди, які самостійно виготовляють суміші для вейпінгу, стикаються з проблемою влучення рідини в очі. Відбувається це зазвичай випадково, в момент змішування або заправки апарата. Також нерідкі випадки, коли людина витирає очі мокрими руками, і склад потрапляє на слизову. Що робити в таких ситуаціях і наскільки це небезпечно? Розберімося.

Перше правило – не панікувати. Тут необхідно діяти досить швидко, не відволікаючись на сторонні завдання. Промийте слизову оболонку великою кількістю прохолодної проточної води. Робити це потрібно протягом 5-7 хвилин. Далі потрібно спостерігати за своїм станом. Якщо око почервоніло або ви відчуваєте дискомфорт, варто звернутися до лікаря.

Що входить до стандартного складу рідини для вейпу

Кожна людина готує суміш на власний розсуд, тому відсоткові частини можуть відрізнятися. Загалом же до складу рідини входять:

  1. Пропіленгліколь (прозора рідина). Не є основою суміші, її відсоткова частка – близько 30–40%. Ця речовина використовується в харчовій промисловості, вона цілком безпечна для людини.

  2. Гліцерин. Його кількість у готовій суміші становить 50% і більше. Дана речовина застосовується з косметичною метою, нерідко її додають до складу очних крапель. Цілком безпечно для людини. Гліцерин використовують для того, щоб створити густу пару.

  3. Очищений нікотин. Відсоткова частка цієї речовини може змінюватись від 0 до 3,5%. Нікотин отруйний у великих дозах, здатний викликати подразнення при попаданні на слизову.

  4. Різні ароматизатори та добавки, які надають смаку кінцевому продукту. Їхня концентрація невелика, але при цьому вони можуть викликати подразнення слизової оболонки.

Як бачите, якщо рідина для вейпу потрапила в око, досить просто промити його. Основна проблема подібної ситуації полягає в тому, що кислотність суміші становить pH6, тоді як сльози — 7,0–7,3. Саме тому і може виникати роздратування, якщо одразу не промити слизову.

Зауважимо, що не варто самостійно використовувати краплі для очей з антибіотиками чи інші медичні препарати. Просто промийте слизову та зачекайте кілька хвилин. Якщо ви не відчуваєте печіння і немає почервоніння, допомога вам не знадобиться. Якщо все ж таки відчувається дискомфорт, зверніться до офтальмолога. Він порекомендує вам засоби, які допоможуть позбавитися неприємних симптомів.

  • Що робити, якщо рідина для вейпу потрапила в око