Заказать звонок

Що означає Тротхіт (удар по горлу) та як його уникнути

ТХ – це побічний ефект паріння. Дослівно перекладається як удар по горлу. Дискомфортні відчуття з'являються в ділянці задньої стінки горла при вдиханні пари. Печіння горла при курінні — звичайна справа при зміні марки сигарет, збільшення кількості викурених сигарет або підвищення вмісту нікотину. На слизову оболонку дихальних шляхів впливають продукти горіння. Аналогічна ситуація спостерігається при парінні.

Що таке тх

Тротхіт виникає на фазі вдиху. Вейпер відчуває відчуття, аналогічні тим, що провокує тютюновий дим, потрапляючи в легені. Прихильники паріння можуть відчути сильне подразнення, яке провокує напад кашлю. Відчуття нагадує печіння в горлі під час куріння.

Причини виникнення «удару по горлу»

Існує кілька причин, чому жижа б'є по горлу. Основні з них – це висока міцність, занадто велика кількість пари або використання деяких специфічних жиж. У кожному питанні зараз розберемося.

Занадто міцно

Якщо від вейпу з'являється ТХ, то в більшості випадків причина полягає в тому, що ваша жижа занадто міцна. Парильник може вибрати один із типів електронних сигарет виходячи з їхньої тяги – сигаретна та кальянна. У першому випадку пара буде приблизно така сама, як і у звичайних сигарет, у другому її виявиться значно більше, приблизно як у кальяна.


Щоб не було сильного удару по горлу, оптимальним для сигаретної тяги є співвідношення VG/PG – 50/50 або 70/30. Якщо у вас сольовий нікотин, то трохи більше ніж 30 мг; якщо органічний, то 6 мг.

Для кальянної тяги VG/PG має бути в концентрації 70/30, органічний – 3 мг, сольовий для таких пристроїв не можна використовувати.

При правильному підборі міцності та співвідношення VG/PG удару по горлу не буде.

Багато пари

Якщо болить горло від одноразки, то цілком імовірно, що вам занадто багато пари. При використанні вейпа її справді може бути різна кількість. Особливо багато її утворюється при застосуванні потужної ПОД-системи. Це цілком логічно дає удар по горлу через те, що організм не адаптувався одразу до такої кількості пари. Тротхіт у такому разі – цілком закономірний результат.

Щоб виправити ситуацію (якщо вважаєте, що це потрібно зробити), просто змініть налаштування ПОДу, також можете замінити картридж  на менш потужний. Як варіант, варто придбати менш міцну жижу.

Ударні смаки

Ароматизатори, що використовуються у вейпах, також можуть впливати на інтенсивність, та й загалом на наявність ТХ. На це здатні:

  • крижані та холодні;
  • м'ятні, зокрема ментол, евкаліпт;
  • з корицею;
  • ванільні;
  • пряні.

Якщо ви шанувальник таких уподобань, то час від часу їх, звичайно, можна курити, але постарайтеся не робити це постійно, адже вони сильно подразнюють горло.

Що буде, якщо жижа потрапила в горло

Якщо жижа потрапила у горло, висока ймовірність отримання опіку слизової оболонки. При ковтанні рідина може спровокувати розлад травлення або отруєння. Якщо доза нікотину, що потрапив в організм, висока, можливі серйозні наслідки, аж до летального результату.

Як зменшити або збільшити ефект

Подразнення горла від куріння викликане впливом на слизову оболонку речовин, що містяться у тютюновому димі. Аналогічні причини провокують неприємні відчуття у горлі під час паріння. Якщо вейп викликає пирхоту та печіння у горлі, зменшити неприємні відчуття допоможуть нескладні засоби. В результаті вейперам забезпечений м'який удар по горлу, який не призводить до помітного дискомфорту при вдиханні пари. Як зменшити ефект:


  • Відкрити обдув. Вейп з відкритим обдуванням забезпечує вільну затяжку. При цьому знижується концентрованість та температура пари.
  • Вибирати рідини зі зниженим вмістом нікотину та підвищеною концентрацією рослинного гліцерину (понад 70%).
  • Зменшити темп паріння і силу вдиху.
  • Зменшити потужність пристрою.
  • Вибирати вейпи із бавовняним фільтром.
  • Перейти на жижу із сольовим нікотином, яка, попри міцність, менше подразнює горло.

Велика кількість пари може спровокувати ТХ у вейперів-початківців. Ефект обумовлений недостатньою пристосованістю горла до паріння. Після певного стажу паріння, горло адаптується до дії пари, дискомфортні відчуття повністю зникнуть. Специфічне лікування не потрібне. Достатньо дотримуватися простих рекомендацій. На початковому етапі слід відмовитися від рідин з ментолом, холодком, корицею, евкаліптом, смаком прянощів. Скорочення обсягу пари та концентрації нікотину в жижі зменшують вираженість неприємного почуття у горлі.

Деякі вейпери отримують насолоду від тротхіту. Він нагадує їм про куріння справжніх нікотинових сигарет. Якщо вейпінг став безпечнішою альтернативою куріння, подібний ефект створює ілюзію втрачених відчуттів. Щоб збільшити ефект ТХ, потрібно вибирати рідини з особливими властивостями:

  1. Підвищена концентрація нікотину. Принцип не спрацьовує при використанні сольового нікотину. Однак завжди діє, якщо жижа зроблена на основі лужного нікотину.
  2. Більший вміст пропіленгліколю. Оптимальне співвідношення VG/PG у суміші для пристроїв із сабомним баком – 60/40. Для звичайних подів частка PG суміші може досягати 50.
  3. Ментолові та цитрусові смаки.

Збільшити відчуття ТХ можна, підвищивши темп та силу вдихання пари або збільшивши електричну потужність вейпу. Для посилення тротхіту також вдаються до підвищення пари. Інший спосіб – прикритий обдув, що призводить до підвищення концентрованості та насиченості пари. Використання прядив'яного, бамбукового, віскозного фільтра – ще один метод для любителів гострих відчуттів. Бавовняний ґніт відмінно вбирає жижу і сприяє ефективному її випаровуванню, а також він стійкий до високих температур. Однак вата з бавовни не підходить для отримання максимально сильного удару. Вибравши вату з іншого матеріалу, ви можете отримати сильний ТХ по горлу.

Як отримати сильний ТХ

Є користувачі, які вважають за краще отримувати сильний тротхіт. Існують способи, як зробити його саме таким, конкретнішим:

  • замініть рідину. Використовуйте жижу з вищим вмістом нікотину. Чим його більше, тим більше ТХ. Цей спосіб більшою мірою належить до лужного нікотину, для сольового «працює» не завжди;
  • зупиніться на жижі з вищою концентрацією пропіленгліколю. Буде непоганим варіантом концентрація VG/PG  — 60/40, якщо маєте картридж або ПІД, то 50/50;
  • підніміть температуру та/або потужність. Це помітно посилить тротхіт;
  • використовуйте заправки з ментолом, у тому числі мікси. Як варіант, досить сильний ТХ виходить від цитрусових, але не всіх;
  • зменшуйте обдування. Якщо повітряний потік слабкий, пара вийде концентрованішим і гарячим. Логічно, що це дасть посилений удар по горлу.


Ще один варіант — використовувати інший гніт. Так, бавовна добре, але якщо не вдається досягти бажаного удару по горлу, варто поекспериментувати з іншими матеріалами. Наприклад, з бамбуком, віскозою, кремнеземом.

Як отримати м'яку пару

Дуже багатьох цікавить, чи може боліти горло від вейпу. Однак у тому випадку, якщо для вас це виявилося несподіванкою, пропонуємо методи отримання більш м'якої пари. Конкретніше:

  • знижуйте міцність нікотину. Швидше за все, у такому разі для отримання бажаної концентрації в організмі вам знадобиться більше затяжок, але при цьому паріння буде гранично м'яким;
  • вибирайте жижі з більшою концентрацією VG, адже гліцерин – це не лише «хмари». Удар по горлу значно пом'якшується. Рекомендується відсоткове співвідношення 70% VG;
  • зменшіть потужність. Пара, яка утворюється в результаті, буде холодна — і ніякого ТХ, або вона дуже м'яка;
  • вибирайте солодкі уподобання. До них насамперед відносяться кондитерські, кава, солодкий тютюн тощо;
  • відкривайте обдування. При великому потоці повітря пара охолоджується, стає не такою концентрованою і, звичайно ж, м'якше б'є по горлу;
  • зупиніться на гнотах з бавовни, що сприяє пом'якшенню тротхіту.

Ще одна корисна рекомендація – переходьте на сольову жижу, якщо пристрій дозволяє її використовувати. Вміст нікотину в таких сумішах може бути досить високим, але при цьому або не виникає удару по горлу, або він мінімальний.

Який пристрій найкраще підходить для налаштування удару по горлу

Після куріння електронної сигарети можуть бути різні відчуття. Комусь потрібна сильніша ТХ, комусь більше подобається м'яка пара. У будь-якому випадку потрібно налаштувати удар по горлу, який задовольнив би користувача.

Дізнавшись про те, як діяти за бажання зменшити або збільшити удар по горлу, стає зрозуміло, що не на всіх пристроях можливе налаштування. А де це вдасться зробити?

Отже, для налаштування не підходять стартові набори з картриджами та електронками. Їм не вдасться змінити обдув або скоригувати співвідношення PG/VG.

Однак точно зможете підкоригувати налаштування в модах із регульованою потужністю та температурним контролером. У такому випадку вдасться використовувати будь-яку рідину, яку забажаєте. Тут також доступні налаштування обдування, регулювання потужності, температури. В результаті в подібних пристроях отримаєте саме ТХ, який хочете.

Також налаштувати удар по горлу вдасться у багатьох ПОДах. Потрібен койл з низьким опором, низькою концентрацією нікотину та жижі з підвищеною концентрацією VG. Щоб мати м'яку пару, беріть жижі з високим вмістом гліцерину, для сильнішого ТХ – з перевагою пропіленгліколю.

Поширені запитання

⚡ Які наслідки для горла спричиняє вейпінг?

Поширені неприємні симптоми, зумовлені парінням – відчуття сухості, подразнення та помірні болі. Симптоми частіше з'являються через неправильно підібрану рідину або характер паріння (занадто глибокі і часті вдихи).

⚡ Як довго речовини жижі залишаються в організмі?

Зазвичай сольовий нікотин та інші компоненти рідини виводяться з організму протягом 1-2 діб.


⭐ Чому з'являється тротхіт?

Дискомфортні відчуття у горлі виникають внаслідок звуження судин слизової оболонки при контакті з парою.

⭐ Чи небезпечний тротхіт?

Удар по горлу - поширене явище, з яким доводиться стикатися практично всім вейперам-початківцям. Скориставшись порадами досвідчених шанувальників паріння, можна легко позбутися тротхіту.

  • Що означає Тротхіт (удар по горлу) та як його уникнути