Заказать звонок

Чи може бути передозування нікотином при парінні вейпу

Ви помічали, що навіть улюблену пісню можна заслухати “до нудоти”? Що вже й казати про продукти та речовини, які натурально потрапляють до нас в організм. Навіть якщо вони мають безтілесну та невагому форму пари.

Паріння і вейп-культура загалом здобули свою популярність частково через поширену думку про свою нешкідливість. Чи це так? Всі знають, що склад рідин для куріння і паріння буває зовсім різний, у тому числі може не містити нікотину. Однак, чи означає це, що непомірне паріння проходить абсолютно без наслідків? І чи справді варто назавжди позбутися побоювання, чи буде рак від вейпу? Розберемося у питанні без емоцій, забобонів та перебільшених страхів.

Що таке нікотиновий передоз

Незважаючи на те, що виробники рідин для вейпінгу запевняють, що їхня продукція абсолютно нешкідлива, це не зовсім так. Рідини, що не містять нікотин, так звані нульові жижі дійсно практично безпечні. Однак у всіх інших типах рідин концентрація нікотину у більшій чи меншій кількості все ж таки присутня.

передозировка никотином

А нікотин – це все ж токсична речовина. Про його шкоду для організму ми знаємо ще зі шкільних років. Отже, передозування нікотином цілком реальне. Критичним для життя є дозування 6,5 – 13 мг на 1 кг ваги тіла людини. Але рідина для вейпінгу не містить такої високої концентрації шкідливої ​​речовини.

Зазвичай, кількість нікотину в рідинах знаходиться на відмітках від 3 до 12 мг на 1 мл. Нікотинова інтоксикація при таких дозах у принципі неможлива. Навіть люди, які бажають позбутися куріння, а тому переходять на високі концентрації нікотину в рідинах (близько 18 мг/мл), при всьому бажанні не зможуть отримати отруєння нікотином. Справа не тільки в тому, що нікотин у складі рідин для паріння легше засвоюється. При утворенні пари втрачається істотна частка нікотинової концентрації. Та й людський організм досить швидко переробляє та виводить з організму цю речовину. Тож навіть 3-5 вдихів міцної рідини не призведуть до передозування.

Отруєння вейпом: симптоми

Отже, цифри та тверезий погляд свідчать про те, що отримати отруєння при парінні потрібно ще постаратися. Однак завжди варто пам'ятати принцип золотої середини і що у всьому потрібна помірність. А ще треба уважно дослухатися до себе. Тому що завдяки легкому засвоєнню речовин, що містяться в рідинах для паріння, розпізнати інтоксикацію на початковому етапі може вийти не завжди.

Тому, якщо у вас починається кашель при парінні, відчуття як при загойдуванні в автомобілі, поставтеся до цього серйозно. Крім того, надмірна кількість затяжок може «подарувати» такі малоприємні симптоми від вейпу: запаморочення від вейпу, загальну слабкість у тілі, раптовий холодний піт та нудоту.

Багатьох часто цікавить, чи пов'язані вейп та тиск. І, швидше за все, речовини в рідинах для вейпу можуть різко знижувати артеріальний тиск, від чого і з'являються слабкість, запаморочення та нудота.

Як уникнути передозування нікотином

Захоплюючись вейпінгом, слід пам'ятати, що передозування нікотином настає вкрай непомітно. Ця речовина в пароподібній формі легко проникає в кров і розноситься організмом. Особливо, якщо у вашому пристрої дуже смачна рідина і складно втриматися від додаткових кількох затяжок.

Щоб не допустити пересичення нікотином, варто враховувати деякі хитрощі:

  • від потужності вашого девайсу для вейпінгу залежить інтенсивність відчуття нікотину. Наприклад, стандартні електронні сигарети досить малопотужні. Тому навіть вживання міцної рідини дискомфорту не викликає. У той же час вейп-пристрій потужністю 50 Вт подарує інші відчуття;
  • отримати швидке насичення нікотином допоможе висока концентрація пропіленгліколю в рідині. Використовуйте цей лайфхак, щоб обдурити організм. Беріть рідини не з високою дозою нікотину, а з великим вмістом пропіленгліколю;
  • якщо ви відразу обзавелися потужним вейпом, але лише починаєте парити, віддавайте перевагу рідинам 3 мг/мл;
  • Якщо ви переходите зі звичайних сигарет на вейп-пристрої з перспективою згодом кинути палити, обирайте рідину 3 мг/мл. Це буде еквівалентно дозі нікотину, яку можна отримати із традиційних сигарет.

Ознаки нікотинової інтоксикації

Фізіологічні прояви, на які люди скаржаться при нікотиновому отруєнні, можна поділити на ранні та більш пролонговані симптоми. У жодному разі не ігноруйте ранні ознаки отруєння, щоб не ускладнити процес та не знизити ефективність медичних заходів щодо зняття проявів інтоксикації.

Ранні симптоми передозування нікотином (як правило, відчуваються протягом перших 15 хвилин):

  • нудота від нікотину, що змінюється болем в області черевної порожнини;
  • блідість;
  • надмірне слиновиділення;
  • прискорене дихання;
  • прискорене биття серця;
  • запаморочення та головний біль.

Якщо проігнорувати ранні симптоми отруєння нікотином та не надати кваліфіковану медичну допомогу, можуть проявитися пізні ознаки. Як правило, вони відчуваються протягом від півгодини до чотирьох годин після потрапляння ударної дози. Отже, вас може турбувати:

  • діарея від нікотину;
  • падіння артеріального тиску;
  • судоми та слабкість;
  • уповільнена рефлекторна діяльність та нездатність керувати м'язами;
  • зниження частоти серцевих ударів.

Як позбутися нікотинового передозу

Якщо нікотинова інтоксикація таки проявила себе ранніми симптомами, можна спробувати полегшити свій стан, не звертаючись до медичного закладу. Необхідно випити велику кількість чистої води та прийняти горизонтальне положення. Якщо протягом 1-2 годин самопочуття не покращилось, обов'язково варто звернутися до лікарів.

Передозування нікотином у лікувальному закладі знімається за рахунок наступних терапевтичних заходів. Прийняття необхідної кількості активованого вугілля, щоб абсорбувати і вивести з організму всі токсини. Використання протисудомних препаратів. Крапельниці із сироваток, що підвищують тиск. Препарати, що нормалізують частоту серцебиття. Штучна вентиляція легенів.

Вейпінг та рак

Якщо шкоду куріння традиційних тютюнових цигарок неодноразово доведено з наукової точки зору, то прямого застереження щодо зв'язку вейпінгу та ймовірності виникнення онкологічних захворювань на сьогоднішній день немає. Куріння звичайних цигарок провокує хронічні та тривалі захворювання, наприклад, хвороби органів дихання, інсульти, серцеві напади. Окрім нікотину через цигарки в організм потрапляє понад 50 різних канцерогенів та кілька тисяч токсичних хімічних речовин.

может ли быть рак от вейпа

Чи буде рак від вейпу, зі стовідсотковою впевненістю сказати не можна. Адже рідини для паріння та електронних сигарет відрізняються від звичайного тютюну тим, що вони очищені від канцерогенів та смол, що в свою чергу говорить на користь більшої безпеки.

А сучасні вчені не наважуються зі стовідсотковою впевненістю перекладати відповідальність за розвиток онкологічних процесів виключно на окремі конкретні фактори чи звички. У чому солідарні всі вчені та медики, це у тому, що важливий баланс у всьому. Тому якщо ви практикуєте вейпінг, врівноважте ефект його впливу на організм активними фізичними навантаженнями, повноцінним харчуванням та прогулянками на свіжому повітрі.

Питання, що задають найчастіше

⚡ Чи можливе отруєння нікотином через вейпінг?

РЯкщо не йдеться про вживання “нульових рідин”, то отримати перенасичення нікотином можна навіть у процесі вейпінгу. Справа в тому, що нікотин, що міститься в парах, легко засвоюється організмом, а тому він не відразу може розпізнати, що отриманої дози вже достатньо. І може настати інтоксикація з неприємними проявами.

⚡ У яких випадках слід звертатися до лікарів, якщо сталася нікотинова інтоксикація?

Якщо симптоми отруєння не проходять більше 2-х годин, спостерігаються судоми і втрачається здатність керувати м'язами, обов'язково потрібно звернутися до медустанови.


⭐ Яка концентрація нікотину вважається високою і які суміші є найлегшими?

Високою вважається концентрація нікотину 18 нг/мл у суміші. Крім "нульових" рідин найлегшими є сольові рідини.

⭐ Як розрахувати своє дозування нікотину?

Більшою мірою емпіричним шляхом. Але можна скористатися і загальнодоступними таблицями прийнятних доз нікотину виходячи з вашої ваги і міцності речовини, що вживається.

  • Чи може бути передозування нікотином при парінні вейпу