Заказать звонок

Що буде з вейпінгом в 2021 році

Вейпінг користується популярністю по всьому світу. Багато курців перейшли на паріння в якості альтернативи. По суті, вейпінг перетворився в окрему культуру, яка знайшла шанувальників і в Україні. Попит посприяв зростанню пропозицій - відкрилося безліч магазинів і невеликих виробників.

Тривалий час вейп-культура мало цікавила держава, тому й не існувало будь-яких законів, що регулюють дану сферу.

Але зараз великим ударом по цій ніші стало введення акцизу на рідину для електронних сигарет. Відповідну постанову прийняла ДПС 27 липня. Тепер податкова буде займатися ліцензуванням суб'єктів, які займаються виготовленням рідин для паріння. Закріпив зазначені положення законопроект номер 465-IX.

Введення акцизного податку на рідини для електронних сигарет

Акциз на вейп, а точніше:

на «рідкі суміші хімічніх речовин, що містять або не містять нікотин, які використовують для пари в електронних сигаретах, та містяться, зокрема в картриджах, заправних контейнерах чи других ємностях»

з 1 січня 2021 становитиме 3000 гривень за один літр.

Як бачите, під визначення рідини для вейпа може потрапляти абсолютно будь-яка рідина ... навіть кулер з водою в вейпшопі, адже воду теж можна залити в електронну сигарету, і вона ж теж буде «створюваті» пар ...

На сьогоднішній день від держави немає ніяких стандартів (ДСТУ) для експертної оцінки, чи рідина призначена для електронних сигарет.

Факти

  • Акцизний податок поширюється і на рідини без нікотину (0 мг/мл).
  • На даний момент немає ніякої можливості отримати акцизні марки і відповідні ліцензії до березня 2021 року. Про порядок отримання акцизних марок і ліцензій - окрема суперечлива історія. Про неї в наступній статті нашого блогу.
  • Відповідно, продаж рідин до отримання ліцензій та акцизних марок - поза законом ...
  • Абсолютно вся продукція (включаючи компоненти для самозамісу) виросте в ціні мінімум на 10%. Це пов'язано із забороною працювати з підакцизними товарами на спрощеній системі оподаткування, введенням РРО, оформленням ліцензій та веденням офіційного бухгалтерського і податкового обліку.
  • Немає перехідних положень - відстрочок на продаж товарних залишків. Навіть тим, хто планує закрити діяльність, а таких тепер багато, розпродати залишки не залишається можливим.

Наша думка з цього приводу

  • На початку 2021 року приймається рішення про накладення санкцій на продавців або вейпшопи з порушенням законів. На сьогоднішній день немає експертизи, яка може відрізнити рідину для електронних сигарет від будь-якої іншої рідини ...
  • Судова практика (рішення Верховного суду) буде основним показником і оцінкою правомірності нових законів і законопроектів.

Заборона на продаж неповнолітнім (ми і так не продавали)

2 грудня Верховна Рада України прийняла закон, згідно з ним продавати електронні сигарети особам, яким не виповнилося 18 років, з 1 січня буде заборонено. Таким чином законодавці прирівняли вейп до звичайних тютюнових виробів. За порушення закону передбачається штраф в розмірі 6800-13600 гривень. Нагадаємо, що з 2006 року заборонено куріння звичайних сигарет в громадських місцях. Також не можна рекламувати табаковмісні продукти, як безпосередньо, так і в якості спонсорства.

 

Яку альтернативу ми пропонуємо

  • Запастися рідинами мінімум на 2-3 місяці. Дешевше ніж зараз точно вже не буде. І далеко не факт, що Ваша улюблена рідина буде продаватися в 2021 ...
  • Познайомитися з самозамісом. Так, компоненти теж подорожчають, але не так колосально, як підакцизний товар. PS: не факт що наш уряд не добереться і до наборів «Зроби сам» або до нікотинових основ ... Але поки це єдина найкраща альтернатива.

Компанія Vapemix вже проводить акцію "Розпродаж рідин 2020" для того, щоб ви могли встигнути запастися рідинами хоча-б на 3 місяці. У розпродажу беруть участь абсолютно всі бренди готових рідин.

Ми дуже сподіваємося, що ВР прийме певні зміни в уже чинне законодавство, що дозволить зберегти більше 300 підприємців і тисячі робочих місць малого бізнесу ...


Слідкуйте за нашим блогом, щоб бути в курсі всіх подій!

  • Що буде з вейпінгом в 2021 році