Заказать звонок

Вейпінг і сон: вивчення зв’язку між звичкою вейпінгу та якістю сну

Чи є зв'язок між вейпінгом і якістю сну?

Чим більшої популярності набирає вейпінг, тим більше досліджень проводять вчені. У якості безпечнішої альтернативи тютюнопалінню вейп довів свою ефективність. Але це не єдине, що цікавить вчених. Окрім дослідження впливу тих чи інших складників електронної сигарети на організм, науковці проводять аналіз соціологічних та психологічних аспектів вейпінгу. У цій статті ми розповідаємо про зв’язок використання вейпу та режиму сну. Це питання наразі лише починають розглядати, але й перші висновки є досить цікавими.

Що кажуть вчені?

Вейпінг як альтернатива традиційному курінню поступово став частиною щоденною рутиною для користувачів. Для багатьох електронна сигарета є своєрідним ритуалом, допомагає наповнитися енергією зранку та розслабитися ввечері. Але чи дійсно електронка допоможе швидше заснути? Щоб це зрозуміти, треба розглянути паріння з наукової точки зору.
Перше, що варто взяти до уваги - прямий вплив нікотину, який є в більшості рідин для електронки, на архітектуру сну та циркадні ритми організму людини. Циркадними ритмами називають циклічні зміни, які відбуваються в тілі протягом доби. Це певний біологічний годинник. Якщо він працює справно - людина прокидається вранці, є бадьорою протягом дня та міцно спить вночі. Якщо цей механізм порушено, то виникає безсоння, недосип та постійна нестача енергії.

Нікотин є стимулятором, тож його дія направлена на синтез енергії. Саме тому вживання нікотину перед сном погіршує якість засинання та сам процес. Ця речовина негативно впливає на і фазу швидкого, і на фазу повільного сну.

Тому вейпінг перед сном може стати сигналом не для засинання, а навпаки - для пробудження. Холодне світло, яке випромінюють деякі моделі вейпів та пари диму з яскраво вираженим запахом теж можуть відволікати людину, підвищувати рівень бадьорості та пригнічувати синтез мелатоніну, який називають “гормоном сну”.

Тож, з наукової точки зору, використання електронної сигарети з нікотиновмісною рідиною може посилити безсоння або погіршити процес засинання. Особливо це стосується рідин з підвищеним вмістом нікотину.

Якщо ж говорити про безнікотинові рідини для е-сигарет, то в цьому випадку негативний вплив зменшується через відсутність головного тригера, який провокує синтез енергії.

Що кажуть вейпери?

Незважаючи на позицію вчених та досліди, деякі прихильники паріння запевняють, що вони часто використовують електронну сигарету, щоб розслабитися. Стверджують, що такий спосіб релаксації дійсно допомагає швидше заснути. Звісно, не можна відкидати суб’єктивний досвід та заперечувати індивідуальні особливості сприйняття тієї чи іншої речовини.

Для деяких людей розслаблення може викликати сама атмосфера вейпінгу, приємний запах рідини, клуби пари, які наче огортають тебе містичним туманом… Але все ж варто пам’ятати про вплив нікотину і не парити занадто інтенсивно за кілька годин до засинання. Кількох затяжок буде досить для того, щоб створити необхідний вайб без негативних наслідків.

Чи можна парити лежачи?

Вейпити лежачи однозначно не варто. Адже в такому положенні важко тримати електронну сигарету правильно. Можна випадково перекрити пальцем отвір для забору повітря і це погіршить тягу. Також є ризик виливання рідини, якщо перевернути сигарету. А якщо заснути з вейпом в руці, то він може впасти або ви можете ненароком пошкодити його.

Висновки

Варто пам’ятати про те, що нікотин за своєю природою - це стимулятор. А з сольовими рідинами для вейпу він швидко і у великій кількості потрапляє до організму. Тому, якщо ви активно парите пізно ввечері, то це може спровокувати безсоння.

Серед практичних порад, які ми можемо запропонувати для вейперів:

  • Встановлення графіку - не вейпити за пару годин до засинання.
  • Використання безнікотинових рідин перед сном.
  • Створення розслабляючої атмосфери з приглушеним світлом та спокійною музикою, яка допоможе налаштуватися на правильний лад.

Дотримання графіку та гігієни сну, створення комфортного середовища є надзвичайно важливими для засинання. А знання про зв’язок вейпінгу та сну допоможуть вам проаналізувати свої звички та, можливо, налагодити життя.

  • Вейпінг і сон: вивчення зв’язку між звичкою вейпінгу та якістю сну