Заказать звонок

ВООЗ вперше опублікувала клінічні рекомендації, як кинути палити

Скажемо “ні” тютюну: методи боротьби з тютюнопалінням від ВООЗ

У Всесвітній організації охорони здоров’я вперше розробили перелік настанов для відмови від паління. Розповідаємо, що саме радять курцям.

ВООЗ проти тютюну: результати нових досліджень

Новина з рекомендаціями для курців, які мають намір кинути згубну звичку, нещодавно з’явилася на сайті організації. Цікаво, що подібні детальні поради з аналітичним підґрунтям були оприлюднені вперше за весь час існування ВООЗ.

Зазначено, що наразі по всьому світі є понад 1,25 мільярда курців. І з цих людей 70%, тобто, понад 750 млн, прагнуть відмовитися від тютюну. Проте більшість скаржаться на відсутність доступу до зрозумілих рекомендацій та якісних послуг від спеціалістів, котрі могли б їм допомогти.

Поради від спеціалістів зі здорового способу життя були розроблені для повнолітніх осіб. Як фактори ризику організація охорони здоров’я охопила не лише звичайні цигарки, а й тютюн для самокруток та люльок, сигари, бездимний тютюн і системи нагрівання. Документ має понад 50 сторінок і є досить детальним дослідженням.

Що рекомендують курцям, які хочуть кинути палити?

У ВООЗ радять діяти комплексно, використовуючи кілька методик одночасно. Зазначають, що результати дає поведінкова терапія у спеціалізованих медзакладах, використання цифрових розробок та фармакологічних засобів. Серед рекомендацій є такі:

  • Консультації у медичних закладах зі спеціалістами тривалістю до трьох хвилин.
  • Групова або індивідуальна терапія в онлайн чи офлайн режимі.
  • Спеціальні застосунки для смартфону: нагадування або програми для самоконтролю.
  • Нікотинозамісна терапія, а також використання цитизину, бупропіону та вареникліну.

Щодо інших альтернативних та традиційних методів у організації не можуть дати ні підтверджень, ні спростувань. А тим, хто обирає інші шляхи, радять все ж звернути увагу на комплексну роботу над собою, з використанням ліків та коригуванням поведінки.

Кількість курців в Україні

У грудні 2023 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та ГО «Життя» опублікували результати опитування, згідно з яким в Україні регулярно вживають нікотинові вироби понад 30% населення. Скільки з них саме палять цигарки, а не використовують інші пристрої, в звіті не зазначено.

Проте зазначають, що до 2017 кількість курців йшла на спад, але з появою нових нікотиновмісних виробів та девайсів для нагрівання тютюну, споживання нікотину не знижується досі.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що щорічно від впливу тютюну гине понад 130 тисяч українців.

А як щодо альтернативи?

У своєму звіті ВООЗ не говорить про електронні сигарети, адже вони не містять саме тютюн, а лише нікотин без домішок. Складно сказати, яким чином та коли в організації відреагують на електронні сигарети як альтернативу звичайним. Адже діючі правила з’явилися теж не зовсім своєчасно і є скоріше аналізом методик, які використовувалися роками.

Проте вже зараз можна сказати, що в рідинах для електронних сигарет немає шкідливих речовин, котрі утворюються під час паління тютюну, тому з цієї точки зору вони є дійсно більш безпечною альтернативою. І, можливо, через кілька десятків років вчені все є зможуть дослідити їхній вплив на організм та видадуть нові рекомендації.

Рішення кинути палити - надзвичайно складне, але важливе, якщо людина дійсно прагне бути здоровою та добре почуватися. Але щоб процес пройшов без зайвих ускладнень, то краще бути обізнаним і придивитися до різних методів та обрати той, котрий підійде якнайкраще у індивідуальній ситуації.

  • ВООЗ вперше опублікувала клінічні рекомендації, як кинути палити