Заказать звонок

Навіщо утилізувати одноразові електронні сигарети?

Електронні сигарети щодня знаходять нових шанувальників у всьому світі. За даними Euromonitor International у 2022 році у світі налічувалося понад 55 млн. вейперів. Причини популярності пов'язані з більшою безпекою для здоров'я, різноманітністю ароматів та смаків. Одноразові електронні сигарети типу Ельф Бар відрізняються лаконічним, стильним дизайном та зручним мундштуком. Одноразові девайси мають попит через простоту використання. Вони не містять елементів, які потрібно змінювати, не вимагають налаштування, керування, підзарядки та обслуговування. 

Для вейперів, які віддають перевагу продукції Elf Bar, утилізація девайсів – одна з важливих проблем. Термін служби одноразової електронної сигарети залежить від інтенсивності та частоти паріння. Деякі вейпери можуть використовувати весь ресурс протягом дня. За статистикою середні показники терміну служби девайса становлять 1-3 дні. Після цього виникає логічне питання – куди викинути одноразку. Правильне рішення – здати девайс до спеціального пункту прийому. Величезна кількість використаних одноразових електронних сигарет у всьому світі стає загрозою для довкілля. 

Що означає утилізація

Утилізація – це знищення відпрацьованих речей та матеріалів або подальше використання сміття. Поняття переробка та утилізація тісно взаємопов'язані. Переробка відходів може включати утилізацію та навпаки. Рециклінг - це повторне залучення відходів у виробничий процес, переробка матеріалів та речей, які згодом стають сировиною для аналогічної продукції. Наприклад, з бляшанок отримують сталь, з макулатури - папір і картон. Переробка одноразових цигарок складається з наступних етапів:

  • Розбирання конструкції на деталі.
  • Відділення атомайзера, акумулятора, картриджа, блоку управління, пластикового корпусу.
  • Обробка елементів відповідно до технології, передбаченої для даного матеріалу. 

Після завершення переробки деякі елементи знищуються, інші є сировиною для виробництва нової продукції. 

Як утилізувати одноразки

Щоб зрозуміти, навіщо утилізувати одноразки, потрібно згадати конструкцію девайсу. Електронна сигарета складається із деталей:

  • Акумулятор. Забезпечує пристрій електроенергією, що дозволяє відтворювати процес паріння. 
  • Атомайзер - блок, який служить для нагрівання та випаровування рідини. Власне, атомайзер є мініатюрним парогенератором. 
  • Картридж. Герметична ємність, у якій міститься рідина. З картриджа жижа потрапляє до атомайзера. 
  • Мікросхеми. Система керування пристроєм. 

Найбільшу шкоду для екології становлять акумулятори та пластикові корпуси. Давно відомо, що батарейки не можна просто викидати у відро для сміття. Їх треба утилізувати. Батарейка містить такі шкідливі речовини, як ртуть, свинець, нікель, кадмій. Ртуть вражає нервову та дихальну системи. Свинець порушує діяльність нирок та системи кровотворення. Кадмій – канцероген, який викликає онкологічні захворювання. 

Токсичні компоненти, потрапляючи у ґрунт та воду, роблять їх непридатними для подальшого використання. Тільки одна батарейка здатна забруднити ділянку землі площею 20 м2 та водні ресурси об'ємом 400 л3. Саме тому у великих супермаркетах та торгових центрах встановлюють спеціальні контейнери, куди можна викинути батарейки. Етапи переробки акумуляторів:

  • Доставка до переробного підприємства.
  • Розбирання на окремі частини.
  • Подрібнення у дробильних установках.
  • Відокремлення елементів корпусу від внутрішніх комплектуючих деталей.
  • Відділення частин із металу.
  • Сортування металів.
  • Обробка у печі. Під впливом високих температур відбувається розкладання матеріалу на вуглеводні. Електроліти у процесі обробки випаровуються. 

Для деяких вейперів при неправильній утилізації Elf Bar небезпека може здаватися перебільшеною. Однак насправді девайси забруднюють довкілля. 

Як утилізувати картриджі

Картриджі виготовлені з пластику, який за звичайних умов розкладається більше 300-600 років. Накопичені десятиліттями відходи пластику забруднюють довкілля. Крім тривалого періоду розпаду, у пластику є інші недоліки. Наприклад, у певних умовах матеріал може виділяти токсичні речовини, забруднюючи ґрунт та воду. Шкідливі хімічні речовини пригнічують зростання рослин та порушують розвиток тварин, провокують хвороби у людей. 

Утилізація картриджів – вибір відповідальних вейперів, які дбають про майбутнє планети. Великі рітейлери, розповсюджувачі та підприємства оптової, роздрібної торгівлі девайсами організовують пункти прийому використаних пристроїв. Відпрацьовані одноразові сигарети можна викидати в контейнери для використаних батарейок. Альтернативний варіант - знайти найближчий пункт утилізації ТПВ (тверді побутові відходи) і періодично доставляти відпрацьовані девайси, що накопичилися. 

Утилізація та знищення: у чому різниця

На відміну від знищення, утилізація дозволяє використовувати перероблені матеріали повторно. Знищення матеріалів та речей не передбачає подальшого застосування.

Часті питання

⚡ Чому одноразові сигарети шкідливі для навколишнього середовища?

Матеріали, з яких роблять девайси, повільно розкладаються та виділяють токсичні речовини, що з урахуванням великої поширеності електронних сигарет призводить до забруднення довкілля.

⚡ Куди викинути використаний вейп?

До пункту прийому ТПВ. Альтернативний варіант – у спеціальний контейнер для використаних батарейок, які встановлюють у супермаркетах та торгових центрах.


⭐ Куди вилити залишки рідини із картриджа?

Рідина містить нікотин, який небезпечний для дітей та домашніх тварин. Залишки рідини не можна виливати у воду. Оптимальний варіант - вилити жижу на абсорбуючу речовину, наприклад, наповнювач для котячого туалету. Абсорбент зв'язується з речовиною, що поглинається, і нейтралізує її.

⭐ Які технології використовують для переробки акумуляторів?

Основні технології - екстракція металів, ультразвукове вилуговування.

  • Навіщо утилізувати одноразові електронні сигарети?