Заказать звонок

Що таке вейпінг та його переваги

Вейпінг простими словами – це процес використання електронної сигарети, при якому відбувається нагрівання жижі та перетворення її на пару. В основі всіх рідин лежать гліцерин та пропіленгліколь, які дають густі клуби та аромат відповідно. Нікотин є не у всіх заправках, але все ж таки більшість вейперів вибирають їх саме з цим компонентом. Плюси та мінуси вейпінгу численні навіть при тому, що це ще недостатньо досліджено. Перш ніж ухвалити рішення, парити чи ні, обов'язково прочитайте наступний матеріал.

Історія вейпінгу: як з'явилося паріння

Ще десять років тому людина з електронною сигаретою викликала здивування та нерозуміння. Сьогодні вейпінг так само звичний, як і куріння цигарок, кальяну. Проте культура паріння має дуже коротку історію, навряд чи більш як 20 років.

Перші розробки такого пристрою датовані 2003 роком, проводилися вони у Гонконгу. Ідея випаровування складу з гліцерином спала на думку розробнику Хон Ліку. Через рік експериментів та дослідження першу електронну сигарету побачив світ.


Цікаво, що спроби випустити на ринок щось подібне робилися ще в 1963 році, саме тоді з'явилися перші патенти на альтернативні куріння. Але все ж таки тоді суспільство, швидше за все, було не готове до такої альтернативи.

Популярність вейпінг отримав далеко не відразу, можливо, тому, що перші пристрої були не дуже зручними. З розвитком конструкції допрацьовувалися і з'являлися нові. Сьогодні є багато закритих систем, які не вимагають обслуговування, і зовсім одноразових електронних сигарет, вони також зараз дуже популярні.

Ключові переваги вейпінгу

Якщо хочете дізнатися все про вейпінг, слід почати саме з переваг даного процесу. Можна виділити кілька основних:

  1. Більш безпечна альтернатива. Так позиціює свою продукцію більшість виробників, хоча однозначно поки що говорити не можна про це. Одне можна стверджувати, що в легені не потрапляють смоли, які незмінно супроводжують куріння цигарок.
  2. Відсутність неприємних запахів. Це величезний плюс, який відчуєте не тільки ви самі, а й люди. Рідини, що нагріваються та утворюють пару, як правило, більш позитивно сприймаються, аромат тонкий, приємний, навіть якщо це «тютюн».
  3. Контроль дозування нікотину. Ви самі визначаєте, скільки він надходить у ваш організм. Рідини бувають зовсім без нікотину. Ті, хто переходить від сигарет до вейпу, починають із максимального вмісту нікотину та поступово знижують відсоток.
  4. Контроль пари. Тільки сам користувач вирішує, скільки хоче вдихнути. Компактні пристрої чудово підходять для тих, хто любить запускати клуби пари. Регулюючи потужність нагрівання та вибираючи ті чи інші випарники, а також рідини з різним вмістом пропіленгліколю та гліцерину, отримуєте бажаний об'єм пари.
  5. Різні смаки. Справді, вибір величезний від десятків виробників. Аромати, які забажаєте: від звичного тютюнового до, наприклад, огірка чи випічки, а може, хочете шоколад у такому форматі скуштувати? Для початківців такий ароматний вейпінг може бути досить незвичайним, проте до такої різноманітності швидко звикаєш.
  6. Ефективність. Тут справа стосується насамперед задоволення потреб у курінні та насиченні організму нікотином. Наприклад, сольовий проникає в кров дуже швидко – знадобиться всього кілька затяжок. Те ж саме можна сказати й про можливість використання пристроїв для вейпінгу «з коробки» – не потрібна ніяка підготовка та налаштування. Багаторазові електронні сигарети та ПОДи потребують підзарядки, але на один день, навіть при дуже інтенсивному використанні їх буде достатньо.
  7. Пристрої на будь-який бюджет. Ринок вейпінгу дуже виріс, тому вдасться без проблем знайти сигарету, яка влаштовує витрати жижі, об’єм акумулятора і ціну.
  8. Відсутність потреби досвіду чи спеціальних знань. Прості пристрої для початківців та просунуті для досвідчених вейперів, а також середні моделі – все це є на ринку сьогодні.


Слід зазначити широку доступність. Справді, вейпінг сьогодні – це вже не дивина, у кожному місті є тематичні магазини. Наш онлайн-шоп пропонує широкий асортимент товарів для вейпінгу, і навіть виходити нікуди не потрібно.

Чи шкідливий вейпінг: огляд можливих небезпек

Оскільки в більшості рідин нікотин все ж таки є, шкоду також потрібно оцінювати об'єктивно. Зміст такого компонента впливає весь організм. Насамперед спостерігається звуження судин. Загалом нікотин, а точніше передозування його, може спровокувати:

  • нудоту та блювання;
  • біль в горлі;
  • запаморочення;
  • шум у вухах;
  • прискорений пульс;
  • блідість шкіри;
  • холодний піт.

Ці симптоми можуть бути поодинокими, а іноді виявляються і всі разом. Врахуйте, що визначити кількість нікотину, який вдихається під час затягування, дуже складно. Також передозування можливе, якщо неправильно підібрати рідину до пристрою для вейпінгу.


Інші ризики поки що мало досліджені. На цей час найтриваліший експеримент тривав 3,5 роки, і за цей час значного впливу на організм не виявлено. Однак, чим загрожує куріння вейпу в довгостроковій перспективі – зрозуміти складно.

Вейп без нікотину: наскільки він безпечний

Часто користувачі, які дізнаються, що в рідині немає нікотину, запитують: «Чи шкідливий вейпінг без нікотину?». Може здатися з вищесказаного, що ні. У складі таких рідин містяться пропіленгліколь, гліцерин, іноді занадто густі рідини розбавляють дистильованою водою, додають ароматизатори. Зазначені компоненти використовуються, у тому числі у харчовій та косметичній сферах. Тобто таке куріння точно буде безпечнішим, ніж нікотинове. Єдиний виняток – алергія на будь-який із зазначених компонентів. Звісно, слід купувати лише якісні жижі від перевірених виробників.

  • Що таке вейпінг та його переваги