Заказать звонок

Вейпінг та діти: небезпеки та наслідки для дитини

Вейпінг – це куріння електронної сигарети. Сьогодні представлені десятки різних типів пристроїв від сотень виробників. Після появи вейпів вони довго позиціювалися як безпечна альтернатива звичайним сигаретам. Однак поступово в багатьох країнах їхнє куріння в громадських місцях заборонили та прирівняли до звичайних цигарок з тютюном. Також з'явилося вікове обмеження купівлі та куріння. В Україні це сталося у 2021 та 2023 роках відповідно. Також є думка, що дітям, а скоріше підліткам, можна спокійно курити безнікотиновий вейп, адже це просто пара, і нічого більше. Все не зовсім так і в цьому питанні потрібно детально розібратися. Що таке вейп для дітей та як він впливає на організм – у нашому матеріалі.

Що таке вейп для дітей та чи існує такий

Вейпінг – це куріння електронної сигарети, у якому не утворюються смоли. У таких пристроях не згорає тютюн. Пар – це продукт нагрівання та випаровування рідини. Вона може бути нікотиновою або безнікотиновою. Таке модне заняття вигадали лише 20 років тому, а тотальне захоплення ним у нашій країні почалося близько 10-15 років тому. Вигадав електронну сигарету в тому вигляді, в якому ми її знаємо, Хон Лік. Батько його помер від раку легень, адже курив звичайні цигарки, і чоловік захотів розробити альтернативу для тих, хто бореться зі шкідливою звичкою, але з якихось причин не справляється.


Процес паріння тільки зовні схожий на куріння, адже утворюється не тютюновий дим, а пара від випаровування спеціальної жижі. Поступово вейпінг розвивався, і з'явилися досить потужні пристрої, які допомагали не просто кинути палити, а стали заміною тютюновим цигаркам, при цьому справді безпечнішим варіантом. А саме вони не впливали на зубну емаль і не проникали в легені. Це однозначна перевага.

Доступність вейпів і донедавна їх продаж практично в кожному магазині призвели до того, що такі девайси потрапили в руки до дітей та підлітків. Звичайно, це стурбувало батьків, вони почали шукати інформацію, чи він шкідливий. По суті, процес паріння безнікотинових жиж — це така собі інгаляція, пар, що вдихається і видихається, пахне «смачно» і має відносно низьку температуру.

Однак треба розуміти, що вплив на організм як дорослої людини, так і дитини є, однак абсолютно не такий, як від звичайних цигарок. Одна з тривог батьків щодо юних вейперів у тому, що вони можуть зовсім не дізнатися, що їхній син чи дочка захопилися таким заняттям – електронні сигарети практично не залишають запаху. Принаймні такий сильний, як звичайні. З іншого боку, це можна назвати перевагою. Потрібно розуміти, що електронок для дітей не існує, вейпи – це заняття для дорослих, як мінімум для досягнення 18-річного віку. Відповіддю на одне із запитань батьків, чи можна дітям курити вейп, буде – однозначно ні, втім, ця заборона також стосується й звичайних цигарок.

Зі скільки років можна курити вейп в Україні

Питання продажу та куріння вейпів було досить довго не врегульоване в Україні. Так, популяризація цього виду цигарок прийшла ще років 15 тому, а заборону на продаж неповнолітнім ухвалили лише у 2021 році. До цього підлітки могли спокійно купити як вейп без нікотину,  так і нікотинові суміші. Проте діти успішно оминали цю заборону, і можна було спостерігати картину, що хлопець чи дівчина років 14-15 димить електронкою у торговому центрі чи на вулиці. Вже 2023 року таке куріння у громадських місцях заборонили, зокрема неповнолітнім. І тут питання не так у небезпеці, як у культурі використання, наприклад той же кальян люди курять не будь-де, а в спеціально відведених для цього місцях.

Відповідно до законів України, продаж та використання такого курильного пристосування дозволено лише з 18 років і не в громадських місцях, а у спеціально призначених для цього.

Чи можна дітям курити вейп без нікотину

Наступне питання, яке ми розглянемо, – це, чи можна парити без нікотину дітям. Тут відповідь буде такою самою – ні. Повторимося – це заняття для дорослих, дитячому організму воно просто не потрібне. Безнікотинові рідини містять ті ж компоненти, що і ніктинові – гліцерин, пропіленгліколь, ароматизатори. Немає в ньому лише хімічно синтезованого нікотину. Нічого екстраординарного в такому курінні насправді немає, але все ж таки дитячому організму це пробувати абсолютно не обов'язково.


Часто підліткам складно зрозуміти, чим шкідливий вейп, проте завдання батьків пояснити. Насамперед сьогодні навіть на законодавчому рівні це заборонено, і якщо підлітка побачать з електронкою, то батькам доведеться платити штраф. Також важливо спокійно пояснити, що заборона на куріння вейпів – це нормальна практика, у багатьох країнах, у тому числі США, Великій Британії, Канаді, Австралії, Франції, встановлені заборони, аналогічні тим, що діють в Україні.

Чим небезпечно куріння вейпу для дітей

Звичайно, почитавши багато матеріалів про вейпи, у батьків і самих юних курців може виникати питання, чим небезпечний вейп для дітей. Оскільки це заняття «молоде», тривалих досліджень немає, однак є висновки експертів, що загалом куріння вейпу, насамперед безнікотинового, не шкідливіше, ніж споживання їжі, розігрітої у мікрохвильовій печі. При цьому є ряд матеріалів, які можуть розповісти про компоненти рідини. По суті, найнебезпечнішим компонентом є нікотин, надто багато про нього говорити не будемо, адже він впливає практично на всі системи організму.

А тепер конкретніше розглянемо решту компонентів. Зверніть увагу, наведені далі параметри – не результат досліджень безпосередньо під час використання у вейпах, а в цілому стосується конкретного компонента. Детальніше:

  • пропіленгліколь. Ця речовина здатна викликати алергію, блокує дихання, що здатне викликати проблеми з горлом, легенями. Водночас пропіленгліколь – це речовина, яка активно використовується у фармакології та косметології. Вона є консервантом, який допомагає зберігати інші складові за високої температури. Крем із пропіленгліколем робить шкіру еластичною, звужує пори. Факт – пропіленгліколь швидко та в повному обсязі виводиться з організму;
  • гліцерин. Загалом нешкідлива речовина. Однак при нагріванні до +300 ⁰ С вона розпадається та утворює токсин. А тепер, увага, у вейпі розігрів відбувається до +200+300 градусів, тому ніякий токсин вам не загрожує;
  • ароматизатори. Всі вони хімічно синтезовані, проте завжди (якщо ми говоримо про сертифікованих виробників) це харчові ароматизатори, які також активно і значно більшої концентрації використовуються в різного роду продуктах.


Найнебезпечнішим компонентом є солі важких металів, їх надходження в організм у великій кількості небажано, проте якщо порівнювати шкоду та наслідки куріння звичайних сигарет, то вони просто непорівнянні з впливом вейпу. При цьому не можна не згадати, що нікотин в електронних сигаретах викликає залежність, тому якщо раніше не курили, починати не варто.

Наслідки куріння вейпу для дитини

Повною мірою розібратися, чи шкідливий вейп для дитини допоможе огляд можливих наслідків і проявів. Точно можна стверджувати, що не варто використовувати найдешевші вейпи, зроблені невідомо де. Від таких можливі такі наслідки:

  • утруднене дихання та затяжний кашель, задишка;
  • зменшення витривалості; нервове виснаження;
  • зниження слуху, зору. Нікотин здатний підвищувати внутрішньоочний тиск;
  • затримка розумового та фізичного розвитку;
  • ризик безплідності у майбутньому;
  • прискорене серцебиття;
  • вугровий висип, себорея;
  • пригнічення ЦНС;
  • погіршення пам'яті, порушення дрібної моторики;
  • істерія, депресивні стани;
  • порушення пізнавальних процесів – пам'ять, мислення, уяви.

Щоб ваша дитина в підлітковому або ранньому віці не постраждала від неякісних вейпів, вам, як батькам, дуже важливо пояснювати наслідки, розповідати, що це їй у такому юному віці просто ні до чого. Якщо самі курите вейп, то обов'язково купуйте тільки якісні електронні сигарети, які виготовляються під чітким контролем і з використанням якісних матеріалів і компонентів.

Висновки: яка шкода несе вейпінг для дітей

Якщо підсумувати все сказане вище, то вейпінг — однозначно не заняття для дітей. У тому числі при використанні безнікотинових рідин. Тому курити його дітям та підліткам в Україні заборонено законом. Купувати, а отже, і користуватися можна лише особам із 18 років. Наскільки модним не було б це заняття, не треба забувати, що це вважається шкідливою звичкою, і якщо її у вас немає, то купувати ні до чого, і тим більше це точно не потрібно дітям і підліткам. Отже, курити дітям вейп не потрібно, однозначно.

  • Вейпінг та діти: небезпеки та наслідки для дитини
Рекомендовані товари