Заказать звонок

Види койлів для вейпа

Спіралі, вони ж койли і намотки - це основні нагрівальні елементи будь-якого вейпа, які безпосередньо впливають на якість пара. Саме від них залежить те, скільки пара видаватиме пристрій, і на скільки він буде смачним. Сьогодні існує неймовірно велика кількість різноманітних типів спіралей. Деякі види намоток вейп-пристроїв дуже прості у виготовленні, а інші набагато простіше купити. Далеко не всі види спіралей для електронних сигарет корисні в господарстві, тому до вибору цих елементів потрібно підходити з особливою уважністю.

Сьогодні ми розглянемо назви койлів, які використовуються найчастіше і розповімо, чим вони один від одного відрізняються.

Види койлів і їх особливості

Всі види спіралей вейп-приладів мають різні переваги і недоліки, що впливають  на роботу пристрою. Але багато також залежить від кількості витків обраної спіралі і матеріалу її виготовлення.

Виробляються намотки переважно з ніхрому, кантана або нержавіючої сталі. Кращою передачою смакувідрізняється ніхром, та й підійде він для будь-яких модів. Нержавіюча сталь найкращим чином підійде для механічних модов, а Кантана (або ж по-іншому фехраль) ідеальна для застосування в якості жил.

Також іноді можна зустріти сплави на основі нікелю та титану, але такі намотки не користуються успіхом, так як в порівнянні з перерахованими вище матеріалами мають досить слабкі характеристики.

Кількість витків і діаметр матеріалу для спіралей залежить від потужності пристрою і того, яким ви бачите результат. Чим товще дріт - тим менше опір.

Койли бувають наступних типів

Space Coil

Space Coil

Спейс Коіл можна назвати прабатьком всіх намоток. Такі нагрівальні елементи використовувалися у всіх егошках на піку їхньої популярності, а сьогодні знайшли друге життя в сучасних POD-системах. Свою назву пружина отримала за рівномірну відстань між витками (Space - англ. Проміжок, пробіл). Space Coil пропонує досить мляву смакопередачу і невелика кількість пари. Але головна перевага полягає в тому, що скрутити таку пружину можна буквально на коліні. Головне правило - края витків не повинні стикатися між собою, так що навіть горді власники кривих рук зможуть спорудити таку намотку при необхідності. Ще одним плюсом можна назвати відсутність необхідності в прожиганні Койла.


Microcoil

Microcoil

По суті це той же Спейс Коіл, тільки навпаки. Витки мікрокойла щільно стикаються один з одним, і чим краще вони це роблять - тим якісніше ефект. У порівнянні зі Спейсом Мікрокоіл набагато інтенсивніше випаровує рідину, що позначається на кількості пара. Величезні клуби гарантовані любителям подиміти. Але смак така спіраль передає все так само погано, як і перший варіант. Так що для найбільш приємного паріння на мікрокойлі варто підбирати рідину з насиченим ароматом. Мікрокоіл досить добре справляється зі своїми завданнями, тому використовується як в недорогих вейпах, так і в гарних американських дріпках.


Mirror Coil

Mirror Coil

Так звана дзеркальна намотка повністю ідентична мікрокойлу за одним лише винятком. Зовнішня сторона такої спіралі обробляється і натирається абразивним матеріалом або напилком до дзеркального блиску. Таким чином намотка з зовнішньої сторони стає гладкою і привабливою. Навіщо це робиться? Складно сказати, адже практика показує, що ніяких переваг обточування койла не дає, так що це швидше арт-койл для створення гарних фото в інстаграм, ніж щось корисне.


Parallel Coil

Parallel Coil

Паралель виходить при укладанні двох моножил паралельно одна одній, без переплетення. Таким чином площа випаровування стає набагато більше, а опір намотування за всіма законами фізики зменшується. Це відмінний варіант для власників атомів з довгим обдувом, але при неякісному укладанні така конструкція може легко розповзатися, в чому полягає її основний мінус. В цілому вона досить придатна для намотування, але далеко не у всіх випадках.


Twisted Coil

Twisted Coil

У народі такий плетений койл називають просто кіскою (косою). В даному випадку дві моножили скручується в джгут. Косичка досить легко збирається і користується популярністю, але при неправильній установці може плюватися рідиною.



Vertebraid Coil

Vertebraid Coil

Вертібрейд є своєрідною мега-косою з 10-20 тонких моножил. Плести таку спіраль не дуже то зручно, адже жилки потрібно постійно тримати в натягу для збереження структури. Так що самостійно цією справою краще не займатися. До слова, через складність виробництва такі койли, навіть готові в магазинах, коштують чимало. Вертібрейд також можна віднести до арт-койлів, адже користі від намотування не надто багато, але виглядає вона досить ефектно.


Mesh - трос і сітка

Mesh Coil

Трос з сіткою переважно використовуються в сучасних атомайзерах з модифікацією генезис. Хоча в останні роки така намотка зустрічається і в інших типах е-сигарет. Mesh видає досить сухе випаровування, що сподобається не кожному. Але перевагою системи є тривалість її життя. Сітка здатна протриматися до 6 місяців активного використання, чим не може похвалитися інша намотка. Самостійно таку річ зробити швидше за все не вийде, але вони завжди в наявності в більшості інтернет-магазинів.


Clapton Coil

Clapton Coil

Дуже гарний койл, добре передає смак, але його можна назвати застарілим, так як сьогодні існують більш просунуті і поліпшені варіації, про які ми розповімо нижче. Клептон складається з досить товстої жили, яку потім оформляють намоткою з більш тонкого волокна. Цей койл швидше за всіх вбирає рідину і відмінно передає її смак.


Fused Clapton Coil

Fused Clapton Coil

Так звані фьюзи стали покращеною версією звичайного Клептона, і зустріти їх можна в будь-якому вейпі. Для їх створення беруться два товстих дроти, які потім отримують обмотку з більш тонкої. Дріпкі з фьюзу і інші типи атомів здатні робити величезну кількість пара, а смак при цьому передається чудово. Існують також ще більш «товсті» варіації фьюзу з приставкою Triple і Quadro. Відповідно, у них в основі лежить 3 або 4 дроту з єдиною обмоткою, що збільшує площу випаровування і всі супутні характеристики.


Caterpillar Clapton Coil

Caterpillar Clapton Coil

Такий койл має таку ж конструкцію, як і звичайний клептон, але відрізняється зовні. Зовнішній вигляд, схожий з гусеницею виходить після стиснення намотки молотком. Така процедура погіршує всмоктування рідини Койл, що позначається на її роботі не найкращим чином, тому часто така намотка використовується просто по фану і для краси.


Juggernaut Clapton Coil

Juggernaut Clapton Coil

Сьогодні невідомо, що рухало людиною, яка придумала цього монстра, але раз він є, чому б не додати його в список. Джаггернаут є по суті парою клептонів, обгорнутих плоскою опліткою. Така намотка відмінно вбирає рідину, але віддавати її назад категорично відмовляється. В результаті користувач отримує разом з парою нотки гару і присмак свіжого металу, тому джаггернаутом користуються тільки виключні поціновувачі.


Alien Clapton Coil

Alien Clapton Coil

Дуже смачна і корисна намотка, яка користується популярністю у вейперів. Цей тип койла відмінно передає смак, і приємно виглядає. Але зробити самостійно цю інопланетну намотку зможуть далеко не всі.



Staple Staggered Clapton Coil

Staple Staggered Clapton Coil

Стейпл таггерет дуже складний у виконанні. Проте - це одна з найбільш живучих намоток, за що і цінується серед любителів парити. Добре передає смак і вбирає величезну, в порівнянні з іншими типами койлів, кількість рідини. Єдиний мінус - конструкція складно і довго чиститься.


Staggerton Coil

Staggerton Coil

Стагертон має одну з найбільш складних конструкцій, але при цьому є відмінною і смачною намоткою. Від стейпла стаггертон відрізняється ще одним додатковим шаром обмотки, що підвищує щільність койла. Через це жижа вбирається трохи менше, але робить чистку набагато простіше. Відмінний варіант для повсякденного паріння.



Арт койли

Існує окрема категорія намоток під назвою арт-койли. Арткойли - це різні варіації перерахованих вище варіантів, які створюються в першу чергу для створення вау-ефекту. Парити такими нагрівачами теж можна, але найчастіше вони видають огидний смак або протікають.


Як підібрати койли для своєї електронки?

Від якості спіралі залежить все, тому підбирати її потрібно відповідно до свого пристрою. По-перше, - вейп повинен «тягнути» койл. Чим більше у намотки витків, тим більше часу і сил буде потрібно на її розігрів. Так що не варто гнатися за великими койлами, якщо у вас компактний кишеньковий атомайзер.

Найсмачніші намотки мають зазвичай до 7 витків. Це оптимальний варіант для будь-якої е-сигарети, яка довго і вірно прослужить протягом довгого часу.

Для дріпок з платою найбільш вдалим варіантом можна вважати популярний Fusеd Clapton Coil. Дріпки в принципі взагалі невимогливі до намотування, але бажано щоб спіраль мала опір не менше 0.1 Ом.

Для тих же, хто хоче задурити і отримати максимально крутий ефект від свого мехмода, можна порадити намотування triple fused. 4 витка діаметром в 3 мм з ніхрому 0,5 мм з опліткою з цього ж матеріалу 0,1 мм цілком достатньо. Тут опір вийде трохи менше - 0,05 - 0,06 Ом. З такою спіраллю мехмод гарантовано буде видавати великі клуби смачного пара.

У власників мехбоксів з двома послідовно підключеними батареями на жаль вибір не такий великий, адже підійдуть тільки койли з опором більше 0.2 Ом. В такому випадку хорошим вибором стане мікрокойл зі сталі або ніхрому з 8 витками.

У будь-якому випадку у власників сучасних вейпів сьогодні є величезний вибір прекрасних койлів, які підійдуть в різних ситуаціях. Ми розглянули тільки найбільш популярні намотки, і ті, які часто використовуються. Але багато умільців здатні зробити і ще більш оригінальні намотки зі специфічними властивостями. Важливим моментом також є не тільки спосіб створення спіралі, а й те, як вона встановлена. Навіть придатні койли при неправильній установці можуть не давати необхідного ефекту.

  • Види койлів для вейпа

Схожі статті

Як намотати койл? Зробити самому або звернутися до фахівця?

Як намотати койл? Зробити самому або звернутися до фахівця?

Як самому намотати койл і чи варте воно того? Цим питанням задається практично кожен сучасний вейпер, який вже наситився стандартними електронками і бажає чогось нового. Сьогодні готові намотки для електронної сигарети можна знайти в будь-якому вейп шопі в хорошому асортименті, але деяким користувачам цього недостатньо.

ТОП-7 POD-систем 2020

ТОП-7 POD-систем 2020

ТОП POD-систем 2020 року думку компанії Vapemix. Опис, характеристики і комплектації популярних девайсів.

Види атомайзерів для електронних сигарет

Види атомайзерів для електронних сигарет

Атомайзер або ж атом - це основна частина будь-якого вейпа, яка безпосередньо впливає на ефективність всієї конструкції, а також на смакопередачу і кількість пари. Атомайзери для електронних сигарет мають величезну різноманітність за різними параметрами і характеристикам, але в цілому всі види атомайзерів схожі один на одного за принципом роботи. У цьому матеріалі ми коротко і по справі розповімо які бувають атомайзери і для чого вони потрібні.

Всі види електронних сигарет

Всі види електронних сигарет

Електронні сигарети зазнали чимало змін з моменту своєї першої появи на публіці. Сьогодні існує величезна кількість різноманітних вейп-пристроїв, які відрізняються один від одного по потужності, способу управління, конструкції і іншим параметрам. Сучасні виробники буквально щороку пропонують нові види електронних сигарет, адже розвиток вейпінга триває.

Рекомендовані товари