Заказать звонок

Склад рідини для вейпа: детальний розбір

Вейпінгом замінили сигарети, і їм просто захопилися мільйони людей по всьому світу. Відсутність неприємного аромату, великий вибір смаків та мінімальний негативний ефект є одними з десятків переваг. Глибше занурюючись у культуру вейпінгу, хочеться більше дізнатися, що входить у рідину, її склад, переважання одних елементів над іншими та у чому відмінність безнікотинових жиж. Про це ми й поговоримо.

Використання елементів складу рідини для вейпу

Стандартна рідина для електронної сигарети має у складі чотири головні елементи: пропіленгліколь, гліцерин, ароматизатори, нікотин. Детально розповімо про кожного з них.

Пропіленгліколь

Пропіленгліколь — складова, що допомагає розчинити та об'єднати всі інші елементи. М'який слабкий аромат і ледь помітний солодкий смак, нетоксична речовина, використовується як добавка, у тому числі харчові страви. Потрібен для приємного удару по горлу від паріння. Крім вейпінгу, використовується для знезараження, заміни плазми, обробки тютюну та в лікарських препаратах.


Уявити склад рідини для вейпу без пропіленгліколю (PG) неможливо, тому що це приблизно 1/3 жижі, хоча його пропорція з гліцерином може трохи змінюватись в одну чи іншу сторону. Зауважимо, що у вейпах застосовується нетоксичний хімічний компонент. Пропіленгліколь є однією з дуже поширених добавок у продуктах для людей та домашніх тварин.

Основні фізичні та хімічні властивості PG:

  • випаровується за відносно низьких температур з утворенням аерозолю в процесі. Він візуально схожий на густий та щільний дим звичайних цигарок;
  • пов'язує нікотин та ароматизатори. В результаті всі ці речовини доставляються в організм під час вдиху пари;
  • термостабільність. Вона виключає розподіл на молекули при нагріванні в процесі функціонування електронної сигарети.

Також зауважимо, що чим більше у складі рідини пропіленгліколю, тим більш плинними вони виходять. Результат – легке проникнення навіть через найдрібніші проточування випарника та нормальне просочення вати. Відповідно, зі зменшенням концентрації PG рідина стає в'язкішою, для її куріння потрібно збільшувати потужність, що подається на випарник.

Гліцерин

Гліцерин (VG) – прозора, в'язка рідина зі смаком, але без запаху. Завдяки пропіленгліколю набуває великої плинності. Створює велику кількість пари, замінює пропіленгліколь, якщо у вейпера алергія.


Гліцерин виробляється з сировини тваринного та рослинного походження, абсолютно безпечний для людини, нетоксичний. За своєю фізичною природою VG є відмінним розчинником інших компонентів рідини, у тому числі пропіленгліколю та ароматизаторів. Сам собою він не посилює «удар по горлу». Саме тому, якщо у складі більше гліцерину, то подібна суміш відмінно підійде для парильників, яким не потрібний сильний тротхіт.

При нагріванні VG випаровується і перетворюється на пару, яка надалі стає аерозолем з великою кількістю дрібних крапель. Ця складова відповідає за густоту та щільність пари та забезпечує перенесення молекул інших компонентів жижі.

Ароматизатори

Ароматизатори — добавки, що дозволяють відчути приємний смак та запах. Найкраще використовувати тільки харчові ароматизатори, які не шкодять людині. Завдяки великому асортименту можна вибрати чи самостійно створити практично будь-який смак. Нагрівання не створює отруйних речовин.


Основні види ароматизаторів, що використовуються у рідинах:

  • натуральні. Це речовини, одержані з рослинної сировини. Натуральний склад, звичайно ж, відбивається на ціні, органічна продукція значно дорожча, а ще має невеликий термін зберігання;
  • синтетичні. Це рішення для тих, хто не готовий витрачатися на натуральні склади. Синтетичні доступні, представлені дуже різноманітним діапазоном смаків. Причому є як моно-, так і багатосмакові рідини. Хоча вони доступніші за ціною, все ж таки не слід розглядати найдешевші варіанти, якщо плануєте самозаміс. Найкраще довіряти відомим виробникам, які випускають виключно сертифіковану продукцію.

Ароматизатори витрачаються дуже економно, тому одного флакона вистачить надовго, хоча все залежить від типу пристрою та бажаної інтенсивності. Коли ви робите самозаміс, можна сміливо експериментувати зі смаками, створюючи оригінальні комбінації. При додаванні ароматизатора це потрібно робити акуратно, починаючи з кількох крапель. Далі поступово додайте.

Нікотин

Нікотин — займає від 0 до 24 мг/мл у складі жижі, від міцності залежить задоволення людини, що курить. Клієнти, що не палять, часто парять безнікотинові рідини, повністю позбавлені шкідливої речовини. Саме органічний нікотин використовується через відсутність канцерогенних смол та аміаку, який ще більше розвиває залежність. Звичайні сигарети містять продукти горіння, що роблять їх у десятки разів шкідливішим за вейпінг, і саме вони провокують рак, а не нікотин.

Цей компонент викликає залежність, проте у випадку з вейпом немає жодних доказів, що він є фактором, що підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Чим вища концентрація нікотину у складі суміші, тим сильнішим буде удар по горлу. Цей компонент має гострий смак. Існує два поширені види нікотину: вільний і сольовий. Перший являє собою очищену речовину, іноді її називають лужною. Отримують його у два етапи. Для початку він піддається хімічній обробці для високопродуктивної екстракції, після цього проводиться очищення.

Своєю чергою, сольовий нікотин — це штучна речовина, що має збалансовану кислотність, таку ж, як і в людському організмі. Створюється вона шляхом додавання до звичайного нікотину різних кислот. Результат — чистіша речовина, яка має властивість швидше засвоюватися і давати менший удар по горлу. Також довше зберігається в організмі, а отже бажання курити виникає рідше.


Додаткова дистильована вода — незамінний елемент для любителів легшого вейпу, без в'язкості (зазвичай з великою кількістю гліцерину). Вейпери поділяються на два табори: додають і не додають, при цьому всі підкреслюють більш рідкий смак і меншу кількість пари. Рекомендується додавати трохи більше як 10 відсотків на загальну масу. Харчовий гліцерин сам собою містить у складі щонайменше 5% чистої води.

З чого складається жижа для електронної сигарети: нікотинові та безнікотинові варіанти

Існує кілька способів обробки: сульфатування, екстрагування, десульфатування та найбільш сучасний метод хімічно-чистої обробки нікотину. Спеціальне обладнання, навчені люди та обмеженість ринку роблять такий нікотин одним із найкращих, але й найдорожчих. Близько 2000 $ за кілограм продукції, яка найкраще підходить для складу рідини для електронних сигарет. Рідини для вейпу бувають нікотинові та безнікотинові. Детально поговоримо про них.

Нікотинові

Такі жижі містять у складі різну концентрацію речовини, що викликає звикання. Форми нікотин бувають різні, як концентрація. Вибирати потрібно на основі власних переваг і типу пристрою.

Безнікотинові

Такі жижі ще називають нулівки, адже в них немає нікотину. Тут міститься пропіленгліколь, гліцерин, вода, ароматизатори. Ніякого впливу на організм схоже на куріння нікотинових сумішей і тим більше звичайних сигарет не спостерігається. Вейпи з безнікотиновими сумішами – дуже цікавий варіант, який виключить згубний вплив на організм, подарує естетичну насолоду. Пара точно не вплине на стан ваших зубів, пальців, шкіри.

Що вибрати?

Найбільш нешкідливий склад жижі для вейпу – без нікотину. Основна відмінність — відсутність нікотину як такого або зменшення його до 1-2 мг/мл. Зазвичай курці мають на меті зменшення залежності, і вейп добре підійде для цього. Найчастіше парники знижують міцність кожні кілька місяців, віддаючи перевагу різноманітності смаку та ароматизаторам шкідливої речовини.

Як підібрати правильну концентрацію нікотину

Ми вже розібралися, що міститься у складі жижі, та переконалися, що основний компонент, який дає можливість перейти на вейп курцям звичайних цигарок, – нікотин. Дуже важливо розуміти, яка його концентрація у складі. Це зробить перехід з цигарок на вейп простішим. Детальніше – у таблиці:

Папіроси
Електронки з сигаретною тягою
Електронки з сигаретною тягою
Електронки з с кальянною тягою
Мг нікотину в 1 сигареті
Вільний нікотин
Сольовий нікотин
Вільний нікотин
0,1–0,2
3–6 мг/мл
10–15 мг/мл
1,5 мг/мл
0,3–0,6
6–12 мг/мл
25 мг/мл
3 мг/мл
0,6–10
12–18 мг/мл
50 мг/мл
6 мг/мл

Зверніть увагу: зазначені вище дані є приблизними, оскільки не існує на цей час алгоритму точного розрахунку співвідношення нікотину.

Шкідливі компоненти рідини для електронних сигарет

На цей час дослідження щодо шкоди компонентів жижі в електронних сигаретах є досить суперечливими. Головне — при виборі жижі не намагатися занадто економити, адже в найдешевших заправках використовуються низькоякісні складові, які точно нічого хорошого вашому організму не принесуть.

Також дуже важливо правильно підбирати склад з урахуванням типу вашого пристрою, тоді заправка не пригорятиме, а значить, і даватиме негативні відчуття.

Усі компоненти складу: пропіленгліколь, гліцерин, дистильована вода – не завдають шкоди організму. Умовно чи не найбезпечнішим можна вважати ароматизатори. Знову ж таки, якщо купуєте заправки або компоненти для самозамішування від відомих виробників, то можна нічого не побоюватися.

Найкращим способом знайти улюблений смак та пропорції елементів – самостійний заміс. Тільки так можна не віддаючи зайвих грошей за послуги замісу знайти власний фаворит серед ароматизаторів та відсоткового співвідношення гліцерину до пропіленгліколю. Завдяки цьому можна знати з чого складається жижа, які елементи та в яких кількостях до неї входять, і що найголовніше: експериментувати, поєднуючи ароматизовані елементи чи готові смаки у власну комбінацію.

  • Склад рідини для вейпа: детальний розбір

Схожі статті

Як вибрати міцність рідини для електронних сигарет

Як вибрати міцність рідини для електронних сигарет

У новачків часто виникають труднощі з вибором рідини і вони задаються питанням - "Яке співвідношення нікотину в рідині для електронних сигарет є оптимальним?". Ми розставили всі крапки над «i» і вирішили цю головоломку.

Термін придатності рідини для вейпа і чим небезпечна прострочена жижа

Термін придатності рідини для вейпа і чим небезпечна прострочена жижа

Скільки зберігається рідина для вейпа - досить складне питання. Справа в тому, що навіть Food and Drug Administration (FDA) - організація, що регулює якість компонентів для електронних сигарет так і не визначилася остаточно з максимальним терміном зберігання такої продукції. Визначити термін придатності у рідини для вейпа можна тільки приблизно. З огляду на хімічні елементи, що входять до складу жижки, можна сказати, що придатна до вживання вона не більше 2 років з моменту виготовлення, і не більше півроку після відкриття заводської ємності.

Рекомендовані товари